Van 17 t/m 20 mei gingen we naar Halle, Leipzig en Dresden. Lees de impressies van de deelnemers (Word-document) of bekijk de foto’s.

ProgrammaKostenAanmeldingAandachtspunten

Programma

Vijf torens van Halle met het standbeeld van Händel

Vijf torens van Halle met het standbeeld van Händel

Dag 1: donderdag 17 mei 2012 (Hemelvaartsdag)
We vertrekken om 06.30 uur vanaf de Luwte en rijden over de Duitse Autobahn richting Hannover en Braunschweig. Uiteraard zullen we onderweg stoppen voor een kop koffie met iets lekkers er bij. Bij Helmstedt maken we een stop bij de Gedenkstätte Mariënborn, het voormalige “IJzeren Gordijn”. We vervolgen onze route via Magdenburg naar het mooie viersterrenhotel Ramada Treff Halle. Dit hotel is gelegen aan de rand van Halle en is voorzien van een sportclub en wellness waar u gebruik van kunt maken. Het hotel beschikt over een lift. Het hotel is iets buiten de stad gelegen. We hebben geprobeerd om een hotel in het centrum te boeken, maar dan was het niet mogelijk om voor deze prijs u dit weekend aan te bieden. U heeft een vrije lunch. In de loop van de middag zullen we in Halle aankomen. Na het inchecken heeft u vrije tijd. Het mooie en oude Halle heeft nog veel van zijn historische erfgoed behouden. Wandelend door de straatjes en over de pleinen komt u langs bezienswaardige gebouwen. Sta stil bij de laatgotische Unser-Lieben-Frauen-kerk, de middeleeuwse klokkentoren, de imposante Dom en de citadel. Daarnaast vindt u in Halle het Händel Haus, een museum gewijd aan de in Halle geboren componist Händel. In het barokke stadspaleis aan de Alte Markt bevindt zich het Beatles Museum. In de romantische, smalle steegjes vindt u exclusieve speciaalzaakjes, chique boetieks, grote modewinkels en gezellige cafeetjes en restaurants. ‘s Avonds zullen we gezamenlijk dineren in het hotel. De avond is ter vrije besteding.

Dag 2: vrijdag 18 mei 2012 – Halle en Leipzig
Na het ontbijt bezoekt u Halle. U krijgt een rondleiding in de oudste chocoladefabriek van Duitsland. U kunt proeven van de heerlijke chocolade onder het genot van een kopje koffie en zelf enkele lekkernijen kopen. Aansluitend brengt de chauffeur u naar de binnenstad van Halle, waar een gids klaarstaat voor de stadsrondrit en stadswandeling langs de bekende bezienswaardigheden.
Na de vrije lunch rijden we door naar Leipzig. Onder leiding van een gids maakt u een stadsrondrit en stadswandeling. Na de stadstour wordt u afgezet bij het winkelcentrum “Hauptbahnhof”: een modern winkelcentrum waar u kunt winkelen of u kunt uw tijd naar eigen idee indelen. Leipzig is na Berlijn de grootste stad van Oost-Duitsland. Naast de architectuur in de binnenstad, die bepaald wordt door liefdevol gerestaureerde historische passages, vindt u hier een unieke combinatie van winkelbelevenis en cultuur. Deze stad wordt ook wel de ‘Bachstad’ genoemd, omdat de componist er een groot deel van zijn leven heeft gewerkt. Zijn graf is te vinden in de Thomaskirche met daarnaast het Bachmuseum. De stad Leipzig kent vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. Zo is er het Alte Rathaus, één van de mooiste Renaissance gebouwen waar Johann Sebastian Bach zijn arbeidscontract als cantor van de naburige Thomaskirche tekende. De Thomaskirche is tevens de begraafplaats waar de componist Bach begraven ligt. De Nikolaikirche is de grootste en oudste kerk van Leipzig, waar een groot orgel te vinden is en waar de belangrijkste composities van Bach voor het eerst werden gespeeld. Ook vindt u in deze stad het grootste monument van Duitsland, het Völkerschlachtdenkmal, ter nagedachtenis aan de slag van de geallieerden tegen de troepen van Napoleon in het jaar 1813. Het museum in het Mendelssohnhuis staat in het teken van de voormalige Gewandhaus-kapelmeester. In het complex van het Grassimuseum, aan de Johannisplatz, zijn het muziekinstrumentenmuseum van de universiteit, het museum voor kunstnijverheid en het museum voor volkenkunde ondergebracht. Een omvangrijke collectie Europese kunst uit de 15e tot de 20e eeuw bevindt zich in een spectaculair gebouw van het Museum der bildenden Künste. Ook het Bachmuseum mag u niet overslaan! ’s Avonds zullen we gezamenlijk dineren in het hotel. De avond is ter vrije besteding.

Rathaus Leipzig

Rathaus Leipzig

Dag 3: zaterdag 19 mei 2012 – Dresden
Na het ontbijt gaan we naar de barokstad Dresden. Ondanks de hevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zijn veel mooie gebouwen behouden gebleven of weer in originele staat herbouwd. Onder leiding van een gids maken we een stadswandeling, waarna u aansluitend vrije tijd heeft. Dresden is dé plaats voor cultuurliefhebbers! Fascinerende gebouwen, bijzondere kunstcollecties en een prachtige natuurlijke schoonheid. Zo kunt u in het beroemde Zwinger Paleis het bekende Grüne Gewölbe en de Galerie Neue Meister (met talrijke beroemde kunstschatten) vinden. Andere bezienswaardigheden in Dresden zijn onder andere het Semper Operahaus en ook de Frauenkirche mag niet ontbreken in het programma. Na 60 jaar is het weer mogelijk de herstelde kerk te bezoeken. Voor uren shopplezier gaat u naar de “Altmarktgalerie” of het centrum van de Neustadt, de barokke wijk rondom de Königstrasse. U heeft een vrije lunch. De middag heeft u ter vrije besteding. Ook het diner kunt u op eigen gelegenheid gebruiken. Om 19.00 uur wordt u weer bij de bus verwacht waarna we gaan genieten van een twee uur durende boottocht. We gaan met een Sächsische Dampfschiffahrt (= klassiek stoomschip) over de Elbe varen. Onderweg kunt u gaan genieten van live Dixilandmuziek. Na deze tocht rijden we aan het eind van de avond terug naar ons hotel in Halle.

Dresden

Dresden

Dag 4: zondag 20 mei 2012 – terugreis
Na het ontbijt staat de terugreis op het programma. De chauffeurs rijden ter variatie een andere route dan de heenreis. Via de Harz en het Ruhrgebied rijden we terug naar Nederland. Vanuit het hotel nemen we een lunchpakket mee die we onderweg zullen gebruiken. Bij Saksenstal Gerrit in Overdinckel zullen we een heerlijk afscheidsdiner gebruiken om vervolgens tegen 21.00 uur terug te keren bij ons vertrekpunt in Hoogeveen. Hiermee is dan een eind gekomen aan een reis, waar u vele indrukken heeft opgedaan en waar u hopelijk met veel plezier aan terug zult denken.

Kosten
Kosten voor PV-leden en hun gezinsleden: vanaf € 260,- per persoon.
Reisverzekering € 12,50 per persoon, annuleringsverzekering € 20,- per persoon.
De PV biedt u de mogelijkheid om dit via een automatische incasso in termijnen te betalen, zodat de totale reissom februari 2012 binnen is. De betalingen zullen vanaf juli 2011 worden geïncasseerd.

Inbegrepen:
– 1 x koffie met gebak/glaasje fris op de heenreis
– 3 x overnachting in hotel o.b.v. logies en ontbijt
– 2 x buffetdiner in het hotel
– bezoek rondleiding chocoladefabriek Halle
– stadsrondrit en stadswandeling Halle onder leiding van een gids
– stadsrondrit en stadswandeling Leipzig onder leiding van een gids
– stadsrondrit en stadswandeling Dresden onder leiding van een gids
– boottocht met livemuziek in Dresden
– lunchpakket terugreis
– afscheidsdiner op de terugreis

Niet inbegrepen:
– overige maaltijden en consumpties
– overige excursies
– meerprijs 1 persoonskamer

Aanmelden
Opgave is niet meer mogelijk.

Enkele aandachtspunten
– Na opgave wordt u ingedeeld in een bus. Het is niet toegestaan om tijdens deze 4 dagen onderling van bus te ruilen.
– Er kunnen maximaal 110 deelnemers (2 bussen) mee.
– We verblijven in Ramada Treff Halla, (Hansaplatz 1, 06188 Halle, Deutschland, Telefoon: +49 (0)345 / 5647-0 E-Mail: halle@ramada.de)
– Het wordt een indrukwekkend en vermoeiend programma, wat naar mening van de personeelsvereniging niet geschikt is voor jonge kinderen. U dient zich in te stellen op een lange reistijden.
– Het is niet toegestaan om tijdens het ontbijt in het hotel een lunchpakket te maken, mocht u hier belangstelling voor hebben kunt u dit zelf via de receptie bestellen en afrekenen.
– Het is niet toegestaan in de bus te roken.
– Deze reis valt onder de Stichting Garantiefonds Reisgelden.
– Indien er wijzigingen optreden t.a.v. uw adres, telefoonnummer of mailadres dient u dit door te geven aan de PV.
– Reis- en annuleringsverzekering is verplicht. Dit is ook te regelen via de personeelsvereniging.
– Bij het voortijdig uit dienst treden dient tijdig contact opgenomen te worden met de voorzitter.
– Zorg voor een geldig legitimatiebewijs.
– Zorg voor eventueel een lunchpakket voor de eerste dag.
– Voor vertrek ontvangt u een mobiel telefoonnummer van de PV, zodat u tijdens deze trip altijd een bestuurslid kunt bereiken.
– De buschauffeur is permanent aanspreekbaar bij problemen.
– Per bus is er een contactpersoon namens het bestuur van de personeelsvereniging aanwezig.
– Wij reizen met Boerhof Reizen, Kleine Oever 4, 7941 BK Meppel, 0522 – 253000.
– Bij calamiteiten is Dhr. Boerhof permanent aanspreekbaar.
– Wijzigingen onder voorbehoud.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Riek Fictorie, fictorie.r@zorgpalet.nl.