In mei 2010 is de PV naar Normandië geweest. Het programma staat hieronder. Bekijk ook de foto’s of lees de reacties van de deelnemers.

Honfleur

Honfleur

Normandië is een prachtige streek in Noordwest Frankrijk. Meer dan 500 kilometer kust, belangrijke historische plaatsen, een uitmuntende en veelzijdige keuken, mooie gebouwen en monumenten zijn slechts enkele redenen voor een bezoek aan deze prachtige regio. Het meest bekend staat Normandië toch om de invasie op D-day (6 juni 1944), toen de geallieerden begonnen met de bevrijding van Europa. Op verschillende stranden landden de honderdduizenden militairen om koers te zetten naar de uiteindelijke bevrijding. Maar in de 5 departementen die tot Normandië behoren is natuurlijk meer dan dit te zien. Steden als Rouen en Caen zijn bezienswaardig, de Tuinen van Monet beroemd en er zijn vele musea met zeer uiteenlopende thema’s en interesses. De naam Normandië is afgeleid van de Noormannen die hier zo’n duizend jaar geleden de kusten afstroopten op zoek naar kostbaarheden en hier uiteindelijk zouden blijven. Het is tevens een streek waar de beroemde Calvadoswijn en Camembert-kaas vandaan komen. Kortom, genoeg redenen voor een bezoek met PV Santé aan Normandië. We hebben dan ook het volgende programma voor u samengesteld.

Dag 1: donderdag 13 mei 2010 – Hemelvaartsdag
We vertrekken om 06.30 uur vanaf de Luwte en gaan richting Frankrijk. In Oosterhout zullen we stoppen voor een kop koffie met iets lekkers er bij. De lunch is op eigen gelegenheid. We rijden door naar het Ibis Hotel in het centrum van Caen voor onze overnachtingplaats. Na het inchecken heeft u vrije tijd en ’s avonds zullen we gezamenlijk dineren in het hotel. De avond is ter vrije besteding.

Gegevens hotel:
Ibis Caen Centre; 6, Place Courtonne BP 3086 CAEN CEDEX, Caen, France

Etretat

Etretat


Dag 2: vrijdag 14 mei 2010
Na het ontbijt vertrekken we voor een tocht langs de Côte Fleurie. We bezoeken het plaatsje Honfleur, ongetwijfeld het mooiste havenstadje van de Normandische kust. Via een mooie route rijden we verder naar Étretat. Deze badplaats is gelegen in een schitterende omgeving en de krijtrotsen zijn werkelijk indrukwekkend. De lunch is op eigen gelegenheid.

Na de middag staat de excursie naar de invasiestranden op het programma. In Arromanches zijn nog steeds de transporteerbare havens Mulberry A en B te zien. In het Musée du Débarquement wordt dit aspect van de landing uitvoerig tentoongesteld.

Na Arromanches rijden we langs de invasiestranden Utah Beach en Omaha Beach. Naast deze stranden ligt een indrukwekkend monument en de Amerikaanse begraafplaats. Tevens brengen we een bezoek aan de Pegasusbrug, waar in de nacht van 5 op 6 juni 1944 zweefvliegtuigen landden. Ze hadden tot taak de bruggen over het kanaal naar Caen te beschermen. De rit gaat verder naar Pointe du Hoc, vanwaar de Duitsers met hun strategisch opgestelde kanonnen het oostelijke Omaha Beach konden beschieten. Hier vond een drie dagen durende strijd plaats. Het met bommen en granaten doorzeefde terrein met bunkers biedt nog steeds een indrukwekkende aanblik. De touringcar brengt u vervolgens naar het dorpje Sainte Mère Eglise, dat symbool staat voor de luchtlandingsoperatie van de Amerikanen. Aansluitend wordt u weer naar uw hotel gebracht. We dineren ’s avonds in het hotel en de avond is ter vrije besteding.

Dag 3: zaterdag 15 mei 2010
Vandaag wordt er een dagtocht naar Mont Saint-Michel georganiseerd. Mont St. Michel is een kloosterdorp welke gelegen is op een rotsformatie in zee. Dit is een bijzonder belangrijk centrum voor architectuur en toerisme in Frankrijk.

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

De abdij van de Mont Saint-Michel, de zogenaamde La Merveille, wat wonder betekent, is wereldberoemd. Het is een prachtig gezicht om het eiland omspoeld te zien worden door de zee bij hoogtij. De musea en de toren op de wallen van waaruit u een mooi uitzicht over de baai heeft, zijn ook zeker de moeite waard. Daarnaast is er een winkelstraat waar u op uw gemak even rond kunt kijken.

Hierna brengen we een bezoek aan Saint Malo, de kaapvaardersstad. Saint Malo was altijd de verblijfplaats van zeerovers die in opdracht van de koning schepen beroofden van landen die in oorlog waren met Frankrijk. De lunch is op eigen gelegenheid. We dineren ’s avonds in het hotel en de avond is ter vrije besteding.

Dag 4: zondag 16 mei 2010
Na het ontbijt pakken we de koffers weer in de bus en rijden naar een Calvados distilleerderij in Cormeille. De lunch is voor eigen rekening. Na de lunch zullen we aan de terugreis beginnen. En voor degene die vaker mee genieten van deze stedenreizen, zij weten dat dan het beruchte schrijfblok de bus doorgaat, dus bereidt u zich hier op voor.

Amerikaanse begraafplaats

Amerikaanse begraafplaats

Zodra we in Nederland zijn zullen we een afscheidsdiner gebruiken in hotel de Roskam, Zundert. Deze krijgt u zoals gebruikelijk tijdens de meerdaagse stedenreis namens de PV aangeboden. En rijden vervolgens door naar Hoogeveen, waar we omstreeks 22.00 uur aan zullen komen.

Hiermee is dan een eind gekomen aan een reis, waar u vele indrukken heeft opgedaan en waar u hopelijk met veel plezier aan terug zult denken.